CAL Fiskegarn

Kvalitetsgarn siden 1930

 

Spesielle råd og tips

Av og til går det galt og du mister garnet ditt.
Her er noen gode råd om hvordan en kan finne fiskegarnet igjen.
 

Ved tap av faststående redskap, kan det være god hjelp å ha en god vannkikkert for hånden. Dersom ikke redskapen er stjålet, er flottøren svært ofte, spesielt om sommeren, kappet av en propell. Dybden begrenser selvsagt bruk av vannkikkert. Om vannkikkerten må gi tapt kan man bruke et spesialkroksett som kan lages på mange måter, for eksempel:

  • Store tregrende kroker 10/0 -11/0   
  • Kraftig snøre, tynt tau  
  • Blystein ca. 1 kg.

Husk å ha minst en halv meter klaring mellom blystein og første dreggkrok, for å unngå at man henger seg for mye opp i tang og tare. Denne metoden er effektiv til garn, liner og ruser. Tålmodighet er en viktig faktor for å lykkes. Dersom man har mistanke om at redskapen har flyttet på seg pga. sjø og flottøren av den grunn er borte, kan man bruke spesialredskap som kalles steinvad.

 

Steinvad

Blysten senkes til bunn så nær den savnede redskapen som mulig.
Snøret kjøres ut, for eksempel 40 meter

Den andre blystein senkes ned, mens line 2 holdes mest mulig stram. Denne blystein senkes til et lite stykke over bunn. Deretter kjører man sakte i ring 4-5 ganger og trekker opp. Det er viktig å kjøre 4-5 ganger, slik at Iinen kan få flere omdreininger rundt tauet på den bortkomne redskapen.

Dersom du ikke får ”fast fisk” første gang, er det bare å utfordre tålmodigheten.

 

Mange, spesielt yrkesfiskere, bruker å ha en liten flottør et stykke over redskapen, da er det mulig å bruke steinvad effektivt, også dersom hovedflottøren er kappet eller forsvunnet av andre årsaker. Tyveri og trekking av annen manns fiskeredskap er et stadig økende problem, særlig om sommeren, når svært mange inntar naturen. For mange yrkesfiskere er dette en stor trussel mot deres levevei. For andre innebærer det sinne, skuffelse og irritasjon og ofte økonomiske utlegg. Ondet er ikke lett å komme til livs. Som regel har gjerningsmannen en viss tid til disposisjon, dersom ikke vedkommende blir grepet på ”fersken”. Et samarbeid mellom naboer, fastboende og hyttefolk har flere steder vist seg å være vellykket, og kan virke så preventivt at faren for å bli oppdaget og tatt, er så stor at man unnlater å begå ulovligheter.

 

Oppbevaring og vedlikehold

Oppbevar fiskegarnet kjølig, mørkt og tørt. Et fiskegarn som henger i solen blir fort «sprøtt» og ødelagt.
Pass på å ha tørket fiskegarnet godt før du legger det bort. Pakk det gjerne sammen med et par aviser som kan suge opp fuktighet.

Mus kan også være et stort problem ved lagring av fiskegarn, disse små gnagerene er veldig glad i fiskegarn som det har vært fisk i.