Historien om C. A. Leschbrandt

Carl Arndt Leschbrandt etablerte sitt firma i 1927 i hus nr. 1 i Nordre Banegate hvor han bodde sammen med sin hustru Hildur, født Pedersen. Huset hadde tilhørt hans far Johan Arndt som hadde flyttet til Brugata. Fra Mandals historie kan man lese at brødrene Leschbrandt kom til Norge fra Tyskland på slutten av 1700 tallet og dekorerte fasade og interiør på Skrivergården. Familien har siden markert seg i industri og rederivirksomhet i Mandal i generasjoner. Hans far Johan Arndt var skipsreder og eide blant annet Mandals Reperbane.

 

De første årene ble det for det meste drevet med forskjellige agenturer. Firmaet var bl.a. agent for Lundetangens bryggeri i Skien med øl og brus på repertoaret. Forsikringsselskapet «Norge»  og «Land og By». Et annet agentur fra denne tiden var inngått for kullfirmaet «Hull Blyth LTD» Dette leverte kull  fra sine depoter rundt om i verden. Hans svoger, skipsreder Jørgen O.Bugge med «DS Halse» var den absolutt største kunden her i byen.

 

I tredveårene flyttet han kontor og varelager til «Tregdes bu» på Nybrygga, der Fiskelaget ligger i dag. Nå var vareutvalget i hovedsak bomullstråd – snøre og hyssing, hampegarn og tauverk samt mineralvann. I 1934 fikk firmaet agenturet for «Hansa Bryggeri», men ikke for øl. Omtrent samtidig kom agenturet for «Otto margarinfabrikk. I tillegg kom bakervarer for salg til konditorier og bakerforretninger. CAL forhandlet seg også til en avtale med reklamefirmaet «Sverdrup Dahl Oslo» om å bytte postsendte reklamefilmer og dias på Mandal kommunale kino.

 

Etter en tid, rundt 1958, ble lokalene flyttet til Store Elvegate 34, som var i familiens eie, i dag Leschbrandt gården. Fiskegarn ble nå importert fra USA og Italia. CAL var også først ute med import av fiskesene, det franske merket «Rhodia». I 1959 kom den første garnbindemaskinen i hus og Mandal Fiskegarnfabrikk ble opprettet. Den ble installert av Japanske Amita, og vi kunne nå produsere ferdige garn til fiskeflåten. Nå var bomullstråden erstattet med nylontråd, og det var en revolusjon med hensyn til styrke og holdbarhet. Senere kom også senegarn, forskjellige varianter av flettet og tvunnet, samt enkeltsene , og overtok hele markedet.

 

I 1963 var firmaet på flyttefot igjen til nybygde lokaler i Marnaveien 15. Her var grossistvirksomhet og garnfabrikken samlet. Nå var også hjørnesteinsbedrifter som Westamarin og Båtservice Verft kommet til som kunder. Gass og surstoff, og etter hvert også sveiseelektroder og alle slags sveise og verneutstyr, ble her en stor varegruppe. Dette kom også byens «løse fugler» etterhvert for øre. Da var ikke veien lang, til å bryte seg inn i butikken for å hente skjærebrennerutstyr, videre til gassbua for acetylen og surstoff, og så på byen for å finne seg en safe å skjære opp. Dette hendte flere ganger, til og med vår egen.

 

I 1967 dør Carl A. Leschbrandt, og hans sønn, og dagens eier  J. Arndt, overtar driften 21 år gammel.

 

Garnproduksjonen har nå tatt helt av og 3 garnbindemaskiner av det finske fabrikatet Lindeman, er nå presset inn i lokalene som på det meste går på 2 og innimellom 3  skift. Dette gikk nok ut over lagerplassen til CAL som måtte leie flere eksterne lagerplasser rundt om i byen.

 

I 1981 bygger garnfabrikken egne produksjonslokaler i Langgata 19 på Malmø og i de nærmeste årene er antall ansatte oppe i 25. Grossistvirksomheten i CAL blir nå igjen i Marnaveien, og får nå overta hele bygningen til kontor og lager. Omsetningen øker jevnt og trutt og importen av varer fører allikevel til at det ikke går lenge før bruk av eksterne lager rundt om i byen er en realitet.

 

I 1990 kunne firmaet invitere byens befolkning til åpent hus i ett nybygg på Malmø på 2604 kvadratmeter. Nå er alle firmaets aktiviteter samlet under ett tak. Garnfabrikk, lager og kontorer. Produksjon – import og salg av yrkesfiskeredskaper er fremdeles firmaets  bærebjelke, men utviklingen har gått mot større og større vekt på sports- og fritidsfiskeredskaper. Etter hvert er også   båtutstyr og jernvarer kommet til som vesentlige varegrupper. Importvirksomheten  fra de fleste land i Europa , Amerika og det fjerne Østen står nå for halvparten av omsetningen, og det er nå 13 heltidsansatte i firmaet. Vi har nå kunder i de fleste byer og mange tettsteder over hele landet, og vi kan trygt kalle oss landsdekkende. Garnfabrikken har i tillegg til egne symaskiner som monterer ferdige garn til yrkesflåten med topp og bunnliner, også flere montører som på hjemmebasis monterer fritidsgarn. Yrkesflåten er fremdeles en stor avtaker av garnproduksjonen og Mandal Fiskegarnfabrikk er nå en av fire produsenter som er igjen i Norge.

 

 

Utover 2000 tallet begynner vi å reise årlig til Kina på messer og fabrikkbesøk, for å finne nye egne produkter.  Vi utvikler egne merker, som virkelig har blitt en suksess. Først BÅL med ryggsekker, soveposer, og etter hvert stoler etc. på fritidsproduktspekteret, og siden Osean på mer båtrelaterte ting, slik som redningsvester, fortøyningstau, minikjøkken, griller og en hel del produkter av maritim og fritidsrettet karakter. Ikke minst har krabbekokeren med stativ og aluminiumsgryte, blitt en storselger.

 

Stadig større import fra Kina gjør lagerkapasiteten sprengt og i 2002 blir lageret utvidet med 600 m² pluss mesanin. I tillegg til våre hovedproduktgrupper har vi også hatt inne varer som spenner over alt fra gitarer og sykler til juletrær og verktøykabinett.

 

Etter hvert som konkurransen  tilspisser seg, med aktører som Biltema, Jula og Clas Ohlson på stadig fremmarsj, blir det stadig viktigere og viktigere å være forutseende og nyskapende når det gjaldt å komme opp med nye produkter med bra kvalitet og riktig pris, slik at våre kunder kan handle mest mulig på ett sted.

 

 

Nye eiere

2021 starter med at vi får inn nye medeiere, Nesefisk AS, Verktøy-Maskin AS og Alf I Larsen AS går inn på eiersiden. Virkelig spennende at vi får inn aktører med suksess fra ulike fagområder! Vi skal beholde DNA’et i bedriften, men får tilført masse kompetanse, og ny giv! Og ser virkelig frem til å gå fremtiden i møte med dere kunder, leverandører og samarbeidspartnere!

 

På bilde:
Nesefisk AS, Verktøy-Maskin AS og Alf I Larsen AS kjøper seg inn på eiersiden i C.A. Leschbrandt AS. Fra venstre: Øyvind Skoie(Verktøy-Maskin AS), Tore Netland (Alf I. Larsen AS), Morten Hægland (daglig leder C.A. Leschbrandt), August Fjeldskår (Nesefisk AS), Reidar Svendsen (Nesefisk AS) og Rune Strøm (Alf I. Larsen AS).

Se alle våre artikler her